In Design I&I

Design Phase

Innovation and Instruction Building

The Innovation and Instruction building will be a new four-story structure at the front door of the CSUDH campus, on Victoria Street at the east side of the main campus quad. The building will have approximately 107,600 GSF and 69,250 ASF of space and will be a gateway structure for the campus. It is located on the site of the one-story cluster of the Small Colleges Complex (SCC) constructed of CMU and wood in the early 1970’s, which need abatement and demolition in this project.

The demolishment of the College of Education (Building 14) is included in the project and will be removed only after the new building is occupied. 

  • The scope of the project includes the civil and plumbing work to correct the drainage problems of the North Lawn, and the restoration of landscape, as well as the new tree plantings as indicated in the landscape plans, both along North Lawn and in the outdoor dining venue south of the new building. 
  • The scope of the project includes the COST ONLY (allowance) for the purchase and installation of one high efficiency electric 1000 ton chiller and associated primary pumps and control valves in Central Plant. A separate project will construct the pad and structure to house four electric chillers, of which one chiller is included in this project. 
  • The scope of the project includes the connection to the central plant with a new underground chilled water line in a shallow trench with access points designed to protect the chilled water line and a telecom conduit. The material of the trench system is to be determined. 
  • The project will include roof top photo voltaic panels for approximately 10000 square feet of PV with 120 KW capacity and generating approximately 350000 kWh. and a battery pack sized to store nightly electricity generated during the day.

The building will house general university and business school classrooms, faculty/administration offices, and a café, as well as a university event center with kitchen support. Classrooms and computer labs range from 25 to 120 seats; the larger classrooms are designed as active learning environments. Faculty offices, meeting rooms, breakout spaces, and open collaboration areas encourage student interaction and collaboration and enhance the continuous learning environment.

On the ground floor, a large lobby space with a four-story atrium welcomes students and visitors to the building and includes a large media wall. The upper two stories will have glass and wall enclosures, overlooking the atrium. The central space is flanked by the student advising center on one side and the student coffee shop and university event center on the other, consisting of a 250-seat auditorium to host distinguished speakers and symposia, as well as be used as a collaborative learning classroom and distance learning space. The first 150 seats in this auditorium will be designed so that every two rows will be on the same level, allowing students to participate in collaboration or discussion activities with the students in the next row. Another 120-seat classroom serves as an active learning environment and also as a banquet space. Flexibility of use for university-sponsored events is supported by a full catering kitchen with cold storage and a loading dock.

The second floor consists of classrooms and computer labs. The College of Business will have a simulated trading room with lighted ticker tape information. A special feature will be two 60-seat case study rooms. A small broadcast space will provide an area for interactive lectures and distance learning. The third and fourth floors will have faculty and departmental offices as well as classrooms.

A central open stairway connects all four levels of the building, enhancing visibility of programs and promoting interaction of students, faculty, administration, and the community.

The construction is proposed to be of braced steel frame on standard foundation; the exterior materials of the building consist of plaster, glass, and metal panels with an accent stone wall in a contemporary architectural style. Glass curtain wall construction at the lobby and the two main building entrances on the north and south sides draw students and visitors into the heart of the building. The tall slender windows at the classrooms and offices on the west and south sides are protected with sun shading. An outdoor venue is a landscaped space on the south side and will be served by the kitchen, as well. A landscape of trees will enhance the building as well as frame the quad on which the building edges.